Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. spalio 18 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Per vėtrą miškų urėdijos patyrė 2 mln. litų nuostolių

2007-01-17

Per savaitgali Lietuvos miškuose vėjo gūsiai, siekę iki 32 m/s, išvertė apie 200.000 m3 medienos. Preliminariais skaičiavimais, miškų urėdijos patyrė apie 2 mln. Lt nuostolių.

„Daugiausia žalos audra padarė Vakarų ir Šiaurės Lietuvos valstybiniuose miškuose. Nukentėjo lapuočių ir eglynų plotai Tauragės, Joniškio, Šilutės, Telšių ir Ukmergės rajonuose“, - vardina Aidas Pivoriūnas, aplinkos ministro patarėjas.
Anot jo, panašius nuostolius patyrė ir kaimyninės šalys Latvija bei Estija.
Miškininkų vertinimu, audros nuostoliai maždaug triskart mažesni nei prieš porą metų praūžus uraganui „Ervinui“.
VŽ primena, kad 2005 m. sausio 8–9 d. per Baltijos šalis ir Skandinaviją praūžęs uraganas „Ervinas“ ir jo paliktos vėjavartos smarkiai sujaukė medienos rinką. Dėl šios priežasties sumažėjo medienos, ypač spygliuočių popiermedžių, paklausa. Po uragano Skandinavijos celiuliozės fabrikai nutraukė popiermedžių importą, o šios produkcijos kainos Lietuvoje, brangstant malkoms, beveik susilygino. Daugiausia nuostolių tada patyrė Pietų Švedijos miškų savininkai, čia išversta trejų metų kirtimo norma.
Vėjavartų tvarkymą, pasak p. Pivoriūno, apsunkins tai, kad dėl itin šiltos žiemos miškuose darbo sąlygos nepavydėtinos: dirva šlapia, o keliai neišvažiuojami.

Mediena nepigs
Bronislovas Banys, Telšių miškų urėdas, sako, kad vėjavartos apimtis siekia 70% metinės sanitarinės kirtimų normos.
„Tvarkysime ten, kur sausa. Kur šlapia, prieiti sunku, lauksime, kol pašals. Tikimės, kad žiema dar mūsų nepamiršo“, - viliasi urėdas.
Neišvalytos vėjavartos kelia grėsmę sanitarinei miškų būklei.
„Manyčiau, kad kol kas miškų pažeidimai nedideli ir medienos kainai tai neturėtų atsiliepti. Palyginti su „Ervinu“, nuostoliai sudaro gal tik apie 25%“, - aiškina p. Banys.
Ponas Pivoriūnas taip pat mano, kad dėl miškams padarytų nuostolių apvaliosios medienos kainos neturėtų kisti.
„Pirma, išvartas ganėtinai sudėtinga ištraukti iki privažiuojamų kelių. Antra, Skandinavijos šalys nepraneša, kad būtų išversti didesni miško masyvai, o tai reiškia, jog rinkoje medienos pasiūla neišaugs“, - atkreipia dėmesį ministro patarėjas.

 

 

Šaltinis: Verslo žinios

<..Atgal